Responsabilitate, Eficienţă, Integritate

NOILE CODURI

Sunteti aici: Ministerul Justiției > Sistemul anticorupție > Second GRECO Evaluation Round

România se află în proces de monitorizare de către Grupul Statelor Anticorupţie al Consiliului Europei privind măsurile anticorupţie din anumite domenii, în cadrul celei de-a II-a Runde de Evaluare. Această nouă etapă vizează măsurile asiguratorii şi de siguranţă prevăzute de legea penală, incriminarea infracţiunii de spălare a banilor, aspecte legate reforma administraţiei publice, de exercitarea funcţiei publice şi asigurarea transparenţei procesului decizional, reglementarea activităţii societăţilor comerciale în România şi răspunderea persoanei juridice.

  

Conform procedurilor GRECO, prima fază a evaluării a reprezentat-o formularea răspunsului la chestionarul de evaluare, care a fost transmis de România în luna noiembrie 2004. Pentru a anticipa o parte din recomandările experţilor, Ministerul Justiţiei, a elaborat un studiu comparativ care a urmărit modul în care o parte din statele deja evaluate au răspuns chestionarului şi natura recomandărilor care le-au fost adresate.  

 

Cea de-a doua etapă a acestei runde, ce a avut loc în perioada 21 – 25 februarie 2005, constă în vizita de verificare şi monitorizare a problematicelor care fac obiectul evaluării. Expertii s-au intilnit in cursul celor 4 zile cu reprezentanti ai institutiilor publice, ai societatii civile si ai presei. 

 

 În etapa a treia, pe baza informaţiilor acumulate, aceştia au realizat un raport analitic privind masurile anticorupţie din Romania, pe temele evaluate. 

 

                 În cadrul celei de-a 25-a sesiuni plenare GRECO (Strasbourg, 10 – 14 octombrie 2005), a fost făcut public Raportul de evaluare privind România.          

        Răspunsul României la chestionarul GRECO în cadrul celei de-a doua runde de evaluare (descarcă fişierul)

 

             The reply of Romania to the GRECO questionnaire – the second evaluation round (descarcă fişierul)

 

                           Conformitatea cu standardele GRECO - STUDIU COMPARATIV  (descarcă fişierul)

 

                                                            Raportul GRECO 10-14 octombrie 2005 (doc)

 

                                            Evaluation Report on Romania - Greco 10-14 Octobre 2005 (pdf)

 

                                      Rapport d'Evaluation sur la Roumanie - Greco 10-14 octobre 2005 (pdf)

Tipăreşte