Responsabilitate, Eficienţă, Integritate

NOILE CODURI

Sunteti aici: Sectiuni > Comunicate > Comunicate 2014 > Comunicate 2015 > Comunicate octombrie 2015 > 20 noiembrie 2015
Ministerul justitiei
 
 MINISTERUL JUSTIŢIEI
20 noiembrie 2015

 

Comunicat de presă

Miniştrii au transmis condoleanţele şi solidaritatea poporului român cu victimele şi familiile acestora. Atacul împotriva Franţei este un atac împotriva tuturor statelor membre şi împotriva valorilor pe care se fondează Uniunea.

Poziţia României, exprimată în intervenţiile celor doi oficiali români, este cea de susţinere a măsurilor care asigură securitatea cetăţenilor europeni şi protejarea valorilor şi a principiilor care fundamentează construcţia europeană.

România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet şi eficient, şi sprijină o mai bună cooperare între serviciile şi autorităţile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informaţiile pe care acestea le deţin. În raport cu activitatea agenţiilor europene, este important să se asigure resursele necesare, dar şi un cadru juridic clar, care să permită acţiuni eficiente.

Referindu-se la atacurile teroriste din Franţa, domnul Petre Tobă, ministrul afacerilor interne, a precizat că 'România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul naţional, dar România a fost lovită de terorism: cetăţeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun.'

În ceea ce priveşte implicaţiile fenomenului migraţiei asupra securităţii Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a menţionat că România are experienţa utilizării unor tehnologii eficiente, aşa cum este cea implementată la frontiera noastră maritimă, şi susţine urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

Ministrul justiţiei a reafirmat poziţia constantă a României referitor la problema radicalizării şi implicaţiile privind sistemele penitenciare, de susţinere a  identificării de soluţii atât la nivel naţional, dar, mai ales, la nivelul UE. Demersul este justificat de necesitatea prevenirii procesului de radicalizare, precum şi de impactul mai larg al condiţiilor penitenciare asupra aplicării instrumentelor UE de cooperare judiciară în materie penală şi asupra nivelului de încredere reciprocă dintre statele membre.

S-au adoptat concluziile Consiliului UE şi ale statelor membre reunite în cadrul Consiliului  privind combaterea terorismului  în cuprinsul cărora se identifică arii prioritare de acţiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informaţii, finanţarea terorismului, răspunsul justiţiei penale la terorism şi extremismul violent, precum şi angajamentul de finanţare a acestor măsuri prioritare.

(textul concluziilor este disponibil la adresa: http://www.consilium.europa.eu/press-releases-pdf/2015/11/40802205351_en_635836290600000000.pdf)

http://www.consilium.europa.eu/press-releases-pdf/2015/11/40802205321_en_635836321200000000.pdf
 

 

 

Tipăreşte