Responsabilitate, Eficienţă, Integritate

NOILE CODURI

Sunteti aici: Sectiuni > Comunicate > Comunicate 2014 > Comunicate 2015 > Comunicate octombrie 2015 > 3 decembrie 2015
Ministerul justitiei
 
 MINISTERUL JUSTIŢIEI
3 decembrie 2015

 

Comunicat de presă referitor la participarea ministrului justiţiei la  reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne
 

Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a participat joi, 3 decembrie 2015, la lucrările reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizat la Bruxelles. Aceasta este ultima reuniune a miniştrilor justiţiei sub Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

Miniştrii au agreat textul propunerii de Regulament privind promovarea liberei circulaţii a cetăţenilor şi a întreprinderilor prin simplificarea acceptării anumitor documente oficiale în Uniunea Europeană. Vor fi simplificate formalităţile administrative ce privesc actele de stare civilă (certificatele de naştere, de căsătorie, divorţ, adopţie şi de deces) sau documentele ce atestă lipsa cazierului judiciar, prin introducerea unor formulare multilingve. Astfel cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să recurgă la proceduri precum traducerea, supra legalizarea sau apostilarea. După acordul miniştrilor de justiţie exprimat în JAI, Regulamentul va fi adoptat şi de Parlamentul European, în prima jumătate a anului 2016, în cadrul procedurii legislative ordinare.

Participanţii la reuniune au apreciat stadiul avansat al negocierilor privind înfiinţarea Parchetului European. Actuala Preşedinţie a reuşit să finalizeze o parte din articole din proiectul Regulamentului, urmând ca Preşedinţia olandeză să continue negocierile, pentru a ajunge la un text final.

În cadrul reuniunii a mai fost discutat pachetul ce cuprinde două regulamente privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materia regimurilor matrimoniale, respectiv a consecinţelor patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate. Acest pachet nu a întrunit unanimitatea voturilor miniştrilor. Ministrul român al justiţiei a exprimat adeziunea pentru forma de compromis a pachetului, considerând că aceasta ar fi putut fi acceptată de România, dat fiind că, pe parcursul negocierilor tehnice au fost introduse toate garanţiile necesare statelor membre care nu recunosc anumite instituţii de dreptul familiei.

Preşedinţia luxemburgheză în exerciţiu a mai pus în discuţia Consiliului criza migraţiei, combaterea discursului online de incitare la ură, asigurarea unei justiţii penale eficiente în era digitală, precum şi aspecte legate de protecţia datelor şi reţinerea datelor, în contextul creat de decizii recente ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

După ce va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului la începutul anului 2016, Olanda va organiza reuniunea informală a Consiliului JAI la finele lunii ianuarie.

Pentru mai multe informații accesați

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/jha/2015/12/03-04/

 

Tipăreşte