Responsabilitate, Eficienţă, Integritate

NOILE CODURI

Sunteti aici: Sectiuni > Comunicate > Comunicate februarie 2013 > 16 aprilie 2013
 

Ministerul justitiei

M I N I S T E R U L J U S T I Ţ I E I
 
16 aprilie 2013
 
 
 
Declaraţii susţinute de premierul Victor Ponta şi de noul ministru al justiţiei, Robert Marius Cazanciuc (15 aprilie 2013)
 
 
Victor Ponta: Bună seara. Am ţinut să fiu prezent la momentul preluării oficiale a mandatului de ministru al justiţiei de către domnul Cazanciuc. Este a doua oară când demisionez din funcţia de ministru al justiţiei şi nu puteam să ratez acest moment. Dincolo de glumă, însă, domnul ministru Cazanciuc are câteva obiective importante pe care le-am stabilit împreună, în calitate de prim-ministru şi ministru al justiţiei.
În primul rând, o îmbunătăţire şi o desfăşurare cât mai echilibrată, pozitivă, sigur, în limita şi în spaţiul stabilite de Constituţie şi de legi, a activităţii ministrului justiţiei în cadrul şi alături de CSM, de plenul CSM, Secţiile de Procurori, de Judecători, în aşa fel încât colaborarea să fie cât mai bună şi să putem să progresăm în procesele importante de reformă a justiţiei. Aceasta presupune inclusiv pentru domnul ministru încheierea procedurilor privind conducerea Ministerului Public, conducerea centrală a parchetelor. Deci noi propuneri pentru funcţiile rămase încă vacante. Am discutat cu domnul ministru şi este de acord cu un principiu pe care l-am enunţat zilele trecute, acela de a propune pentru funcţiile de conducere, atât la DNA, cât şi la DIICOT şi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, persoane cu experienţă din cadrul acelor instituţii şi persoane care să corespundă tuturor standardelor profesionale şi morale, pe care CSM-ul şi sistemul le aşteaptă. Evident, monitorizarea şi realizarea cât mai multor obiective din cele stabilite în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cele care ţin de Ministerul Justiţiei, alături de mine, cele care ţin de Guvern, alături de majoritatea parlamentară, cele care ţin de Parlament; Strategia Anticorupţie, implementarea obiectivelor Strategie Anticorupţie, implementarea celor două coduri - Codul Penal şi Codul de Procedură Penală; şi pregătirea, practic, dincolo de administrarea treburilor de zi cu zi, sarcină de administrare care revine ministrului justiţiei; pregătirea tuturor schimbărilor legislative, care să facă posibil un sistem de justiţie mult mai eficient pentru cetăţean, ca serviciu public. Asta înseamnă că lucrurile fundamentale în care am crezut întotdeauna şi în care şi domnul ministru crede - deoarece ne cunoaştem de foarte mulţi ani, facem parte din aceeaşi generaţie de jurişti - şi anume, o justiţie care să rezolve mult mai rapid toate cauzele şi cazurile aduse în faţa sa, să stabilească mai rapid cine câştigă un proces şi cât de rapid poate fi condamnată o persoană care a încălcat legea penală, cât de rapid poate să aibă o hotărâre definitivă o societate comercială care are nevoie, deci rapiditatea şi celeritatea rezolvării cauzelor.
În al doilea rând, un cost cât mai adecvat şi mai mic pentru cetăţean, în aşa fel încât să nu rămână justiţia un serviciu la care doar oamenii care au bani şi au posibilitatea să-şi ia avocaţi, să călătorească la diverse termene, să aibă acces.
În al treilea rând, evident, responsabilitatea actului de justiţie, respectul cetăţenilor faţă de deciziile justiţiei, dar şi răspunderea acelor magistraţi care încalcă legea şi care comit greşeli şi, care, evident, trebuie, la rândul lor, să răspundă pentru aceste greşeli. Nu o să fie o sarcină uşoară. Are sprijinul meu politic. Nu este membru de partid şi nu se pune problema unui alt sprijin, politic. Are sprijinul meu ca prim-ministru şi îi urez succes în perioada următoare.

 
Robert Marius Cazanciuc: Mulţumesc foarte mult. Aş vrea, în primul rând, să vă mulţumesc pentru încrederea acordată. Mă onorează şi mă obligă. Aş vrea, în același timp, să mulţumesc colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, care au fost patru ani alături de mine şi care, cu siguranţă, mă vor ajuta şi în perioada următoare, mai ales în ceea ce priveşte Mecanismul de Coordonare şi Verificare. Domnul prim-ministru mi-a uşurat destul de mult sarcina, ca ministru interimar al justiţiei, în sensul că ştie deja destul de bine problemele ministerului, problemele sistemului, în aşa fel încât vom avea cu siguranţă un dialog bazat pe date reale, astfel încât să putem împreună să propunem soluţii. Soluţii, evident, pentru termene mai scurte în instanţă, pentru a încerca să facem mai credibil sistemul. Vin din sistem, cunosc foarte mulţi oameni de valoare şi am încredere că, dispunând şi de resursele necesare, vom reuşi acest lucru. Avem priorităţi legate de coduri, avem priorităţi legate de MCV. Sunt lucruri de îndeplinit în cadrul MCV-ului, dar aş vrea ca, dincolo de îndeplinirea obligaţiilor noastre faţă de partenerii europeni, să contribui la dezvoltarea unei relaţii oneste, de încredere cu partenerii europeni, nu vreau doar să îndeplinim formal anumite lucruri, vrem să câştigăm încrederea partenerilor europeni prin lucrurile arătate aşa cum sunt ele, deschis, cu onestitate, cum spuneam, pentru a dezvolta o relaţie pe termen lung, cel puţin din perspectiva Ministerului Justiţiei. Discutăm de Ministerul Justiţiei, care are anumite competenţe legale. Voi încerca, în limita acestor competenţe, să dezvolt o relaţie solidă cu CSM-ul, cu asociaţiile de magistraţi, cu Parlamentul, pentru că este nevoie de un sistem normativ, cred, predictibil, bine pus la punct, în aşa fel încât norma să fie în slujba cetăţeanului şi să nu fie resimţită uneori ca pe o apăsare, pentru că nu a fost suficient de bine elaborată sau nu a fost suficient de clar pusă în pagină, în aşa fel încât să fie corect înţeleasă, atât de către profesioniştii sistemului, cât mai ales de către cetăţeni. O să vorbesc mai în detaliu, în perioada următoare, despre priorităţile ministerului, după ce voi avea întâlniri cu secretarii de stat din Ministerul Justiţiei, după ce vom stabili împreună cu colegii din Guvern ce poate să facă Ministerul Justiţiei, pentru a contribui la un sistem normativ coerent, închegat şi bine pus la punct. Cam atât aş fi vrut să spun în această seară.
Tipăreşte